Протестно писмо до БНТ изпратиха писателката Леа Коен и Асоциацията на

...
Протестно писмо до БНТ изпратиха писателката Леа Коен и Асоциацията на
Коментари Харесай

Антисемитски скандал в БНТ |

Протестно писмо до БНТ изпратиха писателката Леа Коен и Асоциацията на оживелите от Холокоста и техните деца. Те сигнализират за антисемитско изявление в телевизионната игра " Последният печели " с водещ Орлин Горанов.

В предаването от 23 февруари водещият задава въпрос " Кой шахматист има еврейски корени, което не му пречи да се изрича срещу евреите? "

След като участник дава отговор " Боби Фишер ", водещият цитира негово изявление.

Според Леа Коен думите на водещия са неприемливи, защото не излиза наяве, че той се разграничава от тях, а ги цитира с възторг.

може да се види на уеб страницата на Българска национална телевизия. Въпросът е заложен на 7-мата минута.

Ето какво написа в протестното писмо:

ДО ЕМИЛ КОШЛУКОВ,
общоприет шеф на Българска национална телевизия

ДО Съвет за електронни медии

ДО ГЛАВНА ПРОКУРАТУРА

ДО Българска телеграфна агенция, БНР, БТВ, Народоосвободителна въстаническа армия ТЕЛЕВИЗИЯ

На 23 февруари в предаването “Последният печели ” по Българска национална телевизия прозвуча (като авансово квалифициран по сюжет цитат) допустимо най-антисемитското изявление, немислимо по своята надменност в друга страна в Европа. Прочете го Орлин Горанов след съзнателно подложен въпрос за еврейския генезис на Боби Фишер.

Ето текстът:

“Евреите не обичат да работят.

А това е едно от нещата, което евреите доста мразеха в Хитлеровите концентрационни лагери.

Никога не е имало газови камери. Това са нелепости! ( тук Горанов вложи изключително възприятие!)

Но когато отидете в лагера, там има надпис: Арбайт махт фрай. На български: Работата ви прави свободни.

Но евреите не имат вяра на това. Те имат вяра, че вие би трябвало да свършите цялата работа, а те прибират облагата.

Това е казусът с евреите. "

Този безсрамен, оскърбителен текст, цялостен с антисемитски клишета, освен надълбоко уронва престижа на евреите като общественост, само че и съдържа нахално отричане на Холокоста, което водещият Горанов изключително акцентира!

Цитатът беше приписан на шахматиста Боби Фишер (известен с ненавист към Америка и евреите), само че с изцяло недоказана достоверност. Той, както установихме, е взет от мислено изявление с Фишер от блог на американския ултраекстремист и антисемит JB Campbell, свален от мрежата поради антисемитизъм.

Като оставя настрани странното събитие, че сценаристите на “Последният печели ” черпят своите “информации ” от помийната яма на Интернет и явно са мощно заинтересувани от изявления във фашосферата, с каквито заливат феновете, както в приведения скандал, Асоциацията на оживелите от Холокоста и техните деца показва своето отвращение от предаването, с което освен се насажда расизъм и антисемитизъм измежду най- необятна аудитория, само че и се проповядва намерено отричане на Холокоста.

Ние желаеме да зададем обществено следния въпрос:

Кому беше нужна тази груба антисемитска проява по националната телевизия?

Надяваме се виновните инстанции и прокуратурата да вземат бързи ограничения за наказване на отговорните.

Асоциация на оживелите от Холокоста и техните деца

Пред уеб страницата Клуб З Орлин Горанов разяснява, че е цитирал непознати, в които не е вложил нищо персонално. " Аз персонално не считам, че съм направил такова нещо. Не за друго, а тъй като това са обстоятелства, които самият Боби Фишер е споделил в миналото. Аз просто съм цитирал негови думи. Това не е моя позиция ", споделя той.

OFFNews се обърна към Българска национална телевизия за коментар. Малко по-късно подобен разгласява генералният шеф Емил Кошлуков, който осъжда изказването като неприемливо и сервира извинения. Зарича и се да последват санкции:

В предаването „ Последният печели “ от 23.02.2021 година в ефира на публичната телевизия е излъчен неприемлив откъс, който съдържа тирада на омразата и клюки.

Цитатът на Боби Фишер е гневно антисемистки, отхвърля съществуването на Холокоста, историческите обстоятелства за газовите камери в концлагерите на фашистка Германия и е неприемлив опит да се оправдае изтреблението на милиони почтени евреи. Подобни човеконенавистни изказвания би трябвало да бъдат заклеймявани изрично.

В персонално качество и от името на Българската национална телевизия сервирам най-дълбоки извинения на засегнатите страни. Такива думи изрично нямат място в ефира на публичната телевизия и на нито една медия. Незабавно са подхванати дейности за изясняване на обстановката, изискани са пояснения от екипа на предаването, което е външна продукция, както и от виновните чиновници в малкия екран по обработката и допускането на наличие в ефир. Като общоприет шеф на Българска национална телевизия ще наложа най-тежките санкции на всички отговорни за позволената неточност.

Ясно декларирам, че ефирът на Българска национална телевизия не е и няма да бъде естрада за сходни грозни и погрешни клевети, нито за втълпяване на ненавист и разпалване на омраза.

Още един път сервирам извинения на всички наранени лица и страни.

Позиция изрази и посолството на Израел, Оттам разясняват, че са " потресени " от " отвратителните антисемтски мнения ":

Посолството на Израел в България е потресено от отвратителните антисемитски мнения, направени в предаването „ Последният печели “ на Българската Национална Телевизия на 23 февруари 2021. Отричането на Холокоста е закононарушение и би трябвало да се преглежда като такова. Очакваме Българска национална телевизия да направи нужните заключения, както и обществено да осъди тези скандални мнения, подклаждащи антисемитизма и речта на омразата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР